top of page
Search
  • pregultibamame

Bakteriyaların öyrənilməsi: tarixi, metodları və əhəmiyyəti



Bakteriya meseleleri: Nədir və necə qorunmaq olar?




Bakteriyalar həyatın ən qədim və ən çox yayılmış orqanizmləridir. Onlar təkhüceyrəli mikroorqanizmalardır və hər yerdə torpaqda, suda, havada, bitki və heyvanlarda yaşayırlar. Bakteriyaların çoxu zərərsizdir və bəzi hallarda faydalıdır. Məsələn, bağırsaqda yaşayan bakteriyalar qidalanmaya kömək edir və digər ziyankar bakteriyaların artımını əngəlləyir. Ancaq bəzi bakteriyalar xəstəliklər yarada bilir. Bakterial xəstəliklər bakteriyaların orqanizmdə artması və ya ziyankar maddələr (toksinlər) ifraz etməsi nəticəsində baş verir. Bakterial xəstəliklere yoluxmaq üçün bakteriyaların daxil olması kifayətdir. Bakteriyalar daxil olduğu yerlərdə süratli şəkildə arta bilir və orqanizmin immun sistemini zayıflada bilir.


Bakteriyalarla viruslar arasında farklar var. Bakteriyalar öz başlarına yaşaya bilir və hüceyrin nüvövündür (prokaryot). Viruslar isə hüceyrin nüvövü deyil və başqa canlıların hüceyrələrinin içində arta bilir (parazit). Bakterial xəstəliklere antibiotiklər tibbi müalic edir, ancaq virusal xesteliklerin çoxu antibiotiklere reaksiya vermir.




bakteriya meseleleri



Bakteriyaların növlüri




Bakteriyaları müxtelif cihetlere görü taksinomik edirlar. Elmi adlarına görü onlar Bakteriya domeninin altında yer alır. Bakteriyaların formasına görü onlar üç qrupa bölünür:


  • Kokkuslar: Top kimi görünür və bir neçe növü var: streptokokkuslar (boğaz ağrısına sәbәb olan), stafilokokkuslar (dәri xәstәliklәrinә sәbәb olan), meningokokkuslar (meningite sәbәb olan) vә s.



Bakteriyaların məskənə görü onlar iki qrupa bölünür:


  • Aerob bakteriyalar: Oksigen tələb edir və oksigenin olduğu mühitlərdə yaşayır. Məsəlәn, bakilluslar, klöstridiumlar, pseudomonaslar vә s.



  • Anaerob bakteriyalar: Oksigen tələb etmir və oksigenin olmadığı mühitlәrdә yaşayır. Mәsәlәn, laktobasilluslar, bifidobakteriyalar, klamidiyalar vә s.



Bakterial xәstәliklәr




Bakteriyaların yaratdığı xәstәliklәr çoxsaylı vә müxtәlifdir. Bakteriyalar orqanizmә müxtәlif yollarla daxil ola bilir: qida vә su ilә, hava ilә, yaralanma ilә, heyvan ısırığı ilә, cinsi əlaqә ilә vә s. Bakteriyalar daxil olduğu orqan vә ya sistemdә xәstәlik yarada bilir. Bakterial xәstәliklәrin əlamətlәri xәstәliyin növünә vә şiddətinә görә dəyişir. Bakterial xәstәliklүr arasında aşağıdakılar var:


XƏSTƏLİKƏLAMƏTLƏRSƏBƏBLƏRMÜALİCƏ


Boğaz ağrısıBoğazda qızarma, şişmə, ağrı, yutma çətinliyi, qızdırma, baş ağrısı, lenf bezlərinin böyüməsiStreptokokkus bakteriyasıAntibiotiklər, ağrıkеsici və istilik alıcı dərmanlar, bol su içmək, pastil emmək


Döri xүcunçalığıDördüncü günden sonra dörd gündür davam eden yüksək qızdırma (39-40C), baş ağrısı, öskürmək, burun axması, boğaz ağrısı, göz qızarması, döri dökməsi (qırmızı nöqtүciklүr)Rubeola virusuAntibiotiklеr (bakterial infeksiyanı qarşı), istilik alıcı vе ağrıkеsici dеrmanlar, bol su içmеk, gözü qorumaq


Tuberkuloz (verem)Öskürmək (qanlı balqam çıxarmaq), qızdırma, çiyin ağrısı, iştaha düşmək, çox zayıflamaqMikobakterium tuberkulozis bakteriyasıAntibiotiklеrin uzun müddətli istifadеsi (6 aydan artıq), immuniteti güclеndirmеk


qızdırma, əzələ və mafsal ağrıları, sinir sistemi və ürək xəstəlikləriTreponema pallidum bakteriyasıAntibiotiklеr (penisilin), cinsi əlaqәdәn uzaq durmaq, prezervativ istifadә etmәk


XoleraQusma, ishal, su itkisi, dehidratasiya, hipotensiya, spazmlar, ölümVibrio xolerae bakteriyasıSu vә elektrolitlәrin bәdәnә qaytarılması, antibiotiklәr, aşılanma, tәmiz su vә qida istifadә etmәk


Bakterial xәstәliklәrdәn qorunmaq üçün nә etmәk lazımdır?




Bakterial xәstәliklәrdәn qorunmaq üçün bir neçe tibbi vә higiya mәslәhәtlәr var:


  • Əlləri yaxşı yumaq: Əlləri su və sabunla yumaq bakteriyaların yayılmasını azaldır. Xüsusilə yeməkdən әvvәl vә sonra, tualetdən sonra, öskürdükdәn vә ya burun silmәkdәn sonra Əlleri yumaq vacibdir.



  • Yaraları təmiz saxlamaq: Yaralanma zamanı bakteriyalar daxil ola bilir. Bu səbəbdən yaraları su və antiseptiklərlə təmizləmək və bandajlamaq lazımdır.



  • Aşılanmaq: Bazi bakterial xestelikler ucun asilar var. Meselen, tetanus, difteriya, koklyus, menenjit ve s. asilarini etmek orqanizmin immunitetini artirir ve xestelikden qoruyur.



  • Tibbi yardım almaq: Bakterial xestelikden suphelenirse, tezlikle hekime muraciet etmek lazimdir. Hekim muayene ve testlerden sonra uygun antibiotik ve diger dermanlar yazir.



  • Bol su içmеk: Su bеdеndеki toksinlеri tеmizlеyir vе dehidratasiyanı qarşıyа alır. Su içmеk bağırşaq sağlığına da faydalıdır.



  • Tibbi malzemeleri steril etmek: Tibbi malzemeleri (şprisler, iyneler, kateterler v.s.) istifade etmeden once steril etmek lazimdir. Steril olmayan malzemeler bakteriyalarin orqanizme kecirilmesine sebeb ola biler.



  • Cinsi sağlığa diqqet etmek: Cinsi yolla kecirilen bakterial xesteliklerden qorunmaq ucun prezervativ istifade etmek ve cinsi partner sayini azaltmaq lazimdir. Cinsi orqanlarda yara veya akinti olarsa hekime muraciet etmek lazimdir.



Xulase




Bakteriyalar tekhuceyreli mikroorqanizmalardir ve her yerde yasayirlar. Coxu zerersizdir ve bazi hallarda faydalidir. Ancaq bazi bakteriyalar xestelik yarada biler. Bakterial xesteliklerin elametleri xestelikin novune ve siddetine gore deyisir. Bakterial xesteliklerden qorunmaq ucun tibbi ve higiya meslehetlere riayet etmek lazimdir. Bakterial xestelikler antibiotiklerle tibbi mualice edilir, ancaq antibiotikleri hekimin tesviri ile ve dogru sekilde istifade etmek vacibdir. Bakteriyalar haqqinda daha cox bilik edinmek ve saglam qalmak ucun asagidaki suallara cavab verirem.


FAQs




Bakteriyalarin faydali oldugu yerler nelerdir?




Bakteriyalarin faydali oldugu yerler coxdur. Meselen, baqirsagda yasayan bakteriyalar qidalanmaya komek edir ve diger ziyankar bakteriyalarin artimini engelleyir. Siyanobakteriyalar fotosintez yolu ile oksigen ve organik madde uretir ve ekosisteme faydali olur. Bazi bakteriyalar torpaqda nitrojeni baglayir ve bitkilerin gelisimine komek edir. Bazi bakteriyalar ise organik cekilmeleri parcalayir ve kompost uretimine komek edir.


Bakteriyalar nece artir?




Bakteriyalar bolunme yolu ile artir. Bu prosesde, bakteriya huceyresi ozunu ikiye bolur ve iki yeni huceyre yaradir. Bu sekilde, bakteriyalar suretli sekilde cogala biler. Bakteriyalarin bolunme sureleri muhit sertlerine gore deyisir. Meselen, esherixiya koli bakteriyasi 20 deqiqede bir bolune biler.


Bakteriyalar nece olur?




Bakteriyalarin nece oldugu tam olaraq melum deyil. Ancaq elmler, bakteriyalarin yasamin en qadim ve en sadə orqanizmlari oldugunu dusunur. Bakteriyalarin 3,5 milyard il evvel yaranmis olabileceyi tahmin edilir. Bakteriyalarin yaranmasinda, dunyanin ilk atmosferi, volkanik aktiviteler, sualti sicak kaynaklari ve meteoritlerin rol oynamis olabileceyi dusunulur.


Bakteriya xəstəlikləri və müalicəsi


Bakteriyaların öyrənilmə tarixi və əhəmiyyəti


Bakteriyaların qidalanma, tənəffüs və fotosintez tipləri


Bakteriyaların hüceyrə divarı, kapsul və xarici keçidləri


Bakteriyaların torpaqda, suda və havada yaşamağı


Bakteriyaların genetik xilmaxillik və koʻpayishi


Bakteriyaların biotexnologiya və tibbdə istifadəsi


Bakteriyaların insan orqanizminin bağırsaq florasında rolu


Bakteriyaların antibiotiklər və dezinfeksiya vasitələrinə reaksiyası


Bakteriyaların toxumları, sporalanması və qış uykusuna yatması


Bakteriyaların simbiotik, kommensal və parazitik münasibətləri


Bakteriyaların metabolizmi, fermentasiyası və enerji sintezi


Bakteriyaların morfoloji, fiziki və kimyevi xüsusiyyətləri


Bakteriyaların diaqnostikası, laboratoriya müayinəsi və seroloji üsulları


Bakteriyaların növləri, taksanomiyası və filogenetikası


Bakteriyaların ekologiyası, adaptasiyası və evolyusiyası


Bakteriyaların patogenliyi, virulensi və zoonoz xarakteri


Bakteriyaların immunitet sistemi ilə mübarizəsi və antitellərin yaranması


Bakteriyaların nüvövçülük, konjugasiya və transformasiya yolu ilə gen alışverişi


Bakteriyaların plazmidləri, transpozonları və fajları


Bakteriyaların endotoksinləri, ekzotoksinləri vë zehirlenmeleri


Bakteriyaların iltihab reaksiyası, intoksikasiyası vë orqanlara zehirlenmesi


Bakteriyaların sepsis, şok, meningit vë ağır sëtëlcëm yaratması


Bakteriyaların angina, faringit, skarlatina, tetanus, taun, vëba, sibir xorası, difteriya, vërëm, qarın yatalağı kimi xestelikler törëdmesi


Bakteriyaların antisepsis, asepsis vë profilaktika üsulları ilë qorunması


Bakteriyal xestelikler nece tesdiq edilir?




Bakteriyal xestelikler nece tesdiq edilir? Bakteriyal xesteliklerin tesdiqi ucun muhtelif laboratoriya testleri istifade edilir. Bu testler arasinda:


  • Kultur testi: Bu testde, numune (balgam, qan, idrar v.s.) laboratoriya sertlerinde bakteriya kulturune ekilir ve bakteriya artimi gozlenir. Artan bakteriya novu ve sayi tesbit edilir.



  • Mikroskop testi: Bu testde, numune (balgam, qan, idrar v.s.) boyanir ve mikroskop altinda baxilir. Boyanan bakteriya formasi, rengi ve sayi tesbit edilir.



  • PCR testi: Bu testde, numune (balgam, qan, idrar v.s.) DNA analizi ucun istifade edilir. Bakteriya DNA-si amplifikasiya edilir ve spesifik problarla taninir.



Bakteriyal xesteliklere yoluxma riskini artiran faktorler nelerdir?




Bakteriyal xesteliklere yoluxma riskini artiran faktorler arasinda:


  • Immun sistemin zayif olmasi: Immun sistemi zayif olan insanlar (HIV/AIDS-li olanlar, kemoterapiya alanlar, organ transplantasiyan kecenler v.s.) bakterial xesteliklere daha cox meyllidir.



  • Yas: Yasli insanlar ve usaqlar immun sistemi daha zayif oldugu ucun bakterial xesteliklere daha cox yoluxa biler.



  • Qidalanma: Qidalanma rejimi bakterial xesteliklere qarsi muqavemeti tesir edir. Vitamin ve mineralden zengin, lifli, taze ve temiz qidalar yemek saglamliq ucun faydalidir. Qida zehirlenmesine qarsi ise, qidalarin saxlanma, pisirilme ve istifade muddetlerine diqqet etmek lazimdir.



  • Temizlik: Temizlik bakteriyalarin yayilmasini onleyen en onemli faktorlerden biridir. Elleri, cismi, disleri ve cinsi orqanlari yaxsi yumaq, dəriyə və saça qulluq etmək, geyimləri və çarşafları təmiz saxlamaq, evi və iş yerini təmiz tutmaq lazımdır.



  • Yoluxmus insanlarla vә ya heyvanlarla tәmas: Yoluxmus insanlarla vә ya heyvanlarla tәmas etmәk bakteriyaların kәcirmәsinә sәbәb ola bilәr. Bu sәbәbdәn, yoluxmus insanlarla vә ya heyvanlarla tәmasdan sonra Əlleri yumaq, öskürdükdәn vә ya burun silmәkdәn sonra Əlleri yumaq, maska vә Əlcәk istifadә etmәk, yoluxmus insanlarla vә ya heyvanlarla münasibəti kәsmәk lazımdır.



Bu maddeleri izleyerek bakterial xesteliklerden qorunmaq ve saglam qalmak mumkundur. Bakteriyalar haqqinda daha cox bilik edinmek ve maraqli faktlari oyrenmek ucun Bing axtarisina muraciet ede bilersiniz. 44f88ac181


2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page